Asya Kaplan Sivrisineği

Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus-Skuse) Nedir?

Asya kaplan sivrisineği nedir, nelerle beslenir nerede nasıl yaşar özellikleri ve insana zararları nelerdir, asya kaplan sivrisineği ile nasıl mücadele edilir?

Asya Kaplan Sivrisineği

Asya kaplan sivrisineği, Aedes albopictus (Skuse), ilk olarak 1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde görülen sivrisinek türünden birisidir. 1986 yılında da bu canlı Florida'da Jacksonville yakınlarındaki bir lastik çöplük alanında görülmeye başlanmıştır. O zamandan beri, bu tür Florida'nın 67 ilçesinin tümü dahil olmak üzere doğu eyaletlerine hızla yayılmıştır. Asya kaplan sivrisineği, dang humması ve Eastern equine encephalitis virüsü dahil olmak üzere; birçok virüsün yetkin bir vektörüdür. Yaşam döngüsü, insan habitatıyla yakından ilişkilidir ve durgun su içeren kaplarda, genellikle lastik veya diğer kaplarda ürer. Birçok türünün aksine gündüz beslenmeyi tercih eden bu canlılar, zemine yakın çalılıkların bulunduğu gölgeli alanları tercih ederler. Gün ışığını görmesiyle beslenmek için aktif olarak dolaşan asya kaplan sivrisineğinin avlanma süreci ikindi vaktine kadar devam eder. İnsan, evcil ve vahşi hayvanlar dahil olmak üzere; geniş hedef yelpazesine sahip bu tehlikeli canlı, fırsatçı ve saldırgan bir ısırıcıdır. Tüm zamanların en ölümcül haşeresi ünvanına sahip sivrisinekler ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Asya Kaplan Sivrisineği'nin Yaşamı Ve Beslenmesi

Dünya üzerinde bir çok kıtaya yayılan Asya Kaplan Sivrisineği, Asya kıtasından Karayipler'e kadar uzanan tropikal ve subtropikal bölgelerde de yaşamaktadır.Küresel varlıkları; Pasifik adaları, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa'yı kapsayacak şekilde büyük ölçüde genişlemiştir.Yetişkin bir Asya kaplan sivrisineği, palpus ve tarsi üzerindeki koyu siyah parlak pullar ve belirgin gümüş beyaz pullarla kolayca tanınır.Sırt kısmı siyah renkte olup, başın alt kısmından başlayan ve göğüs boyunca devam eden belirgin beyaz bir şeride sahiptir.Siyah bacaklara sahip olup, karın bölgesi Aedes cinsine özgü olarak daralır.Ortaboy bir sivrisinek olup boyu 2-10 mm. arasında değişmektedir.Erkekler dişilerine göre daha küçüktür ve antenleri tüylüdür.Dişilerinin antenlerinde ise; tüy yoktur ve diğer akrabaları gibi bu canlıların da erkekleri sadece bitki nektarları ile beslenirken, dişi Asya Kaplan Sivrisineği ise; canlıların kanını emer ve ısırır.Erkeklerin maksiller palpları da hortumlarından daha uzunken, dişilerin maksiller palpları çok daha kısadır.Genel olarak bu tür, tropikal ve subtropikal habitatlarda yıl boyunca aktif olarak yaşarken, ılıman iklime sahip bölgelerde sadece yumurtlama döneminde aktif olarak varlıklarını sürdürürler.

Asya Kaplan Sivrisineği'nin Yaşamı Ve Beslenmesi

Yumurtalar lastik içleri, hayvan sulama kapları, kuş banyoları, saksılar ve bitki örtüsündeki doğal delikler gibi su tutan alanların kenarlarına tek tek bırakılır.Yumurtalar 0.5 mm. uzunluğunda siyah ve oval şekle sahip olup, kuraklığa karşı bir sonraki seneye kadar dayanabilirler.Larva oluşumu, yağışın barınma alanlarındaki su seviyesini yükseltmesinden sonra meydana gelir ve oksijen gerilimi larvanın yumurtadan çıkmasını büyük ölçüde etkiler.Oksijen gerilimi; Asya Kaplan Sivrisineği larvalarının gelişimi için, yumurtadan çıkmalarını tetiklemede sel veya sıcaklıktan daha önemli bir faktördür.Gelişimleri sıcaklığa bağlıdır, ancak larvalar genellikle 5-10 gün sonra pupa evresine girerler ve pupa aşaması iki gün sürer.Bu süreçte larvalar, sudaki ince partiküllü organik maddelerle beslenirler.Oksijen ihtiyaçları için bir solunum sifonu kullanırlar ve periyodik olarak yüzeye çıkarak hava gereksimlerini karşılarlar.Asya sivrisinekleri, diğer akrabaları gibi başkalaşım evrelerinden geçerler ve 4 evrede gelişirler.Diğer birçok böceğin aksine sivrisinek pupaları aktif ve kısa ömürlüdür, bu süreçte beslenmezler ama hareket edebilirler.

Asya Kaplan Sivrisineği'nin Zararları

Asya Kaplan Sivrisineği'nin Zararları

Yapılan araştırmalar sonucu Asya kaplan sivrisineğinin 30'dan fazla virüsün yetkin bir laboratuvar vektörü olduğu, fakat sadece birkaçının insanları etkilediği bilinmektedir.Bunlar ise; doğu at ensefaliti (EEE), Cache Valley virüsü, dang (dengue) humması, St.Louis ve LaCrosse ensefalit virüsleridir.Vahşi kaplan sivrisinek türü olarak öne çıkmasına rağmen, insanlar için önemli bir sağlık sorunu teşkil etmemektedir ve aslında diğer Aedes sivrisinek türlerinden daha az etkili bir vektördür.Bu türün zarar yapıcı profiline bakıldığında ise; yakın zamanda bir vakası bulunmamakla birlikte, 1991 yılında Amerika'nın Florida eyaletinde Polk County'de doğu at ensefalitinin bulaşmasında etkin rol oynadığı görülmüştür.Ayrıca; asya kaplan sivrisineği dang hummasının bulaşmasında da aktif rol oynamış, ancak bu durum önemli bir vektör olarak kabul görmemiştir.Amerikalı uzmanların gözlemlerine göre varılan sonuç; genel olarak bakıldığında bu sivrisineğin hastalık aktivitesi için izlenmesi gerektiği, ancak şu anda halk sağlığı tehdidi olarak görülmemesi gerektiğidir.Bunların dışında; sarıhumma, Chikungunya ateşi ve Usutu gibi patojenleri ve virüsleri ilettiği de bilinmektedir.

Çevresel şartlara ve ortamlara göre değişen yaşamları ve yaşamlarına etki eden faktörlere karşı yüksek direnç dayanımları olan Asya kaplan sivrisinek türleri, ülkemizde de görülmektedir.İnsanlar üzerinde etkili olabilmesinin tek yolu ise; hedef canlının bir süre kanını emmesidir.Deriden içeri temas etmediği sürece herhangi bir hastalık virüsü bulaştırmazlar.Ayrıca; bilinenin aksine aids, covid-19, hiv gibi ölümcül hastalıkların virüsleri, sivrisinekler üzerinde gelişme ortamı bulamadığından dolayı, insanlara sivrisinekler tarafından bulaştırılma olasılığı yok denecek kadar azdır.Bu nedenle sivrisinekler virüs taşımazlar, ancak kendi bünyesinde bulunan virüsleri kan alma yoluyla diğer canlılara bulaştırabilirler.Son günlerde aşırı üreme ve çoğalmaları sebebiyle ülkemizde gündem olan bu canlılar, halk içinde paniğe yol açmışlardır.

Asya Kaplan Sivrisineği İle Mücadele

Her canlıda olduğu gibi sivrisineklerin 3500 türü için de su hayati önem taşımaktadır.Asya kaplan sivrisineği de, diğer akrabaları gibi suya bağımlı yaşamını devam ettiren canlılardandır.Genellikle içi su ile dolabilecek her türlü nesne, sivrisinekler için birer barınaktır.Durgun su birikintileri, saksı altları, evcil hayvanların sulama kapları, kuşlar için su ve banyo kapları, araç lastiklerinin içleri ve boş konserve kutuları gibi içi su alabilen herşey asya kaplan sivrisinekleri için ideal yaşam alanlarıdır.Bu alanları ve nesneleri ortadan kaldırmak, sivrisinek popilasyonunu önemli ölçüde azaltacaktır.Asya kaplan sivrisineği, diğer birçok sinek türlerinin aksine özellikle sabah güneşin doğmasıyla beraber ikindi vaktine kadar çok aktif olmasıyla bilinir.Bu saatlerde bu canlının saldırılarına ve ısırıklarına maruz kalmamak için, açık renkli ve uzun kollu elbiseler tercih edilmelidir.Akşam saatlerinde ise; diğer sinek türlerinden korunmak için açık hava etkinliklerini sınırlandırmak etkili çözümlerdendir.Sivrisinekler ile mücadele ilgili detaylı bilgiye buradan, sivrisineklerden korunmanın doğal yolları ile ilgili detaylı bilgiye de, buradan ulaşabilirsiniz.

Asya Kaplan Sivrisineği İle Mücadele

Asya Kaplan Sivrisineği İle Mücadelede Akdeniz Hijyen!

Antalya'da ve Alanya başta olmak üzere tüm ilçelerinde işletmelere ve yaşam alanlarına profesyonel sivrisinek ilaçlama hizmeti veren şirketimiz; uluslararası yasa ve normlara uygun olarak işletilmekte, gerekli izinlere ve sertifikalara (Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi) sahip olmakla birlikte, ulusal kriterlere uygun ve uluslararası standartlarda, Antalya bölgesinin genelinde ilaçlama hizmeti vermeye devam etmektedir.Ayrıca işletmemizde kullanılan ilaçlama ekipmanları ve malzemeleri; Sağlık Bakanlığı ve tüm ilgili kurumlarca onay almış olup, insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü etkenden arındırılmış biosidal ürünlerden oluşmaktadır.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde her zaman başarılı grafik çizen firmamız Akdeniz Hijyen; Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanmış olan Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik şartlarını gözeterek sivrisinek ilaçlama hizmetini vermektedir.Ayrıca uzman personelimiz ve çalışanlarımızın hepsi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından verilen Biyosidal Ürün Uygulayıcı belgesine sahiptir.

  • Farklı haşerelerle ilgili mücadele yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Günün her saati (7/24) iletişim araçlarımızdan bize ulaşabilir, acil yardım talebinde bulunabilirsiniz.
  • Ücretsiz keşif sistemimiz sayesinde yaşam alanlarınızda olası tehdit unsurları ve sivrisinek hakkında uzman ekibimiz tarafından bilgi ve destek verilmektedir.
  • Canlı destek operatörlerimiz aracılığıyla sivrisinekle ilgili yaşadığınız sorun ya da problemler hakkında yardım ve destek verilmektedir.
  • Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize ulaşarak her türlü sivrisinek ilaçlama sorunlarınız için yardım ve destek alabilirsiniz.
  • Çağrı merkezimizdeki operatörlerimiz her türlü sivrisinek sorununuz, şikayet ve önerileriniz için sizin görüşlerinizi değerlendirmektedir.